Hyväosaisen syyllisyys

Hyväosaisen syyllisyys

joulu 6, 2016

Koin pitkään syyllisyyttä siitä, että minulla on asiat niin hyvin. Miksi minä sain syntyä turvalliseen perheeseen, kun naapurissani joku kokee päivittäin väkivaltaa? Miksi minä synnyin maahan, jossa minun ei tarvitse pelätä henkeni puolesta, kun joku toinen herää maailmaan, jossa rauhan käsite on suhteellinen? Huomaamattani pienensin itseäni, jotta pelikenttä olisi tasaisempi. Tiedättehän, jos hapankorppua ei ole kaikille, ollaan sitten kaikki ilman. Yllättäen oma pienentymiseni ei tehnytkään maailmasta reilumpaa, ainoastaan vei minulta voiman vaikuttaa siihen minkä koin tärkeimmäksi.

Hiljalleen olen alkanut ymmärtää, että minun on turha kantaa syyllisyyttä jostain mihin en ole kyennyt itse vaikuttamaan. Ainoa mitä voin tehdä, on ottaa kaikki se rakkaus, joka minulle on annettu ja käyttää koko kapasiteettini sen jakamiseen. Huomasin että pienentämällä itseäni, en myöskään kunnioita niitä jotka ovat olleet minua ennen.

Olen tässä missä olen, isoäitieni unelmien takia, isoisieni rukousten takia.

Kuinka monet miljoonat ihmiset ovat työskennelleet kädet ruvella ja sydän verellä, jotta voin seistä tässä tänään? Ihmettelen aina kun tuttava sanoo minulle että saatpa sinä paljon aikaan. Minäkö saan jotain aikaan? En ole koskaan saanut mitään aikaan yksin. Olemme koko ajan osa laajempaa systeemiä. Jokaiseen tekoosi vaikuttaa uskomaton epälineaaristen vaikuttimien verkosto, jota emme mitenkään kykene hahmottamaan.

Edes se, että olen kyennyt keskittymään koulussa ja jaksanut lukea suuren määrän kirjoja ei ole yksin omaa aikaansaamistani. Olen voinut keskittyä mm. koska olen elänyt kodissa jossa minun ei ole tarvinnut pelätä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mieleni on ollut vapaa oppimaan. Tämä on sellainen lahja, jonka suuruutta ei voi koskaan ymmärtää.  

Lapsella joka elää kodissa, jossa emotionaalinen ilmapiiri ei ole turvallinen, ei ole samanlaiset lähtökohdat. Jokainen joka on kokenut surua tietää mitä trauma tekee mielen kyvylle vastaanottaa uutta.

Isoisämme kylvivät vapauden siemeniä, joista on maksettu kova hinta. Minulle vapaus on sitä, että voin herätä joka päivä ja valita miten palvelen. Valita miten käytän taitojani ja lahjojani kirkastamaan, avartamaan ja kohottamaan toisten elämää. Totuus on, että maailmassa on miljardeja ihmisiä joilla ei koskaan tule olemaan tätä mahdollisuutta. Koen että meillä joilla on, on vastuu olla soihdunkantajia. Niille joille paljon annetaan, paljon myös vaaditaan. Seisomme esivanhempiemme olkapäillä. Tänään ymmärrän kantaa vapauteni ilman syyllisyyttä; nöyrästi, kunnioittaen ja rakkaudella.

Upeaa itsenäisyyspäivää.


0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Itsetuntoa pidetään psyykkisen hyvinvoinnin kulmakivenä. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hyvä itsetunto ei johda koulu- tai työmenestykseen, eikä huono itsetunto väkivaltaiseen käyttäytymiseen, huumeiden käyttöön tai tupakointiin nuorella iällä*. Tämä ei…

4+1 tapaa lohduttaa väärin

4+1 tapaa lohduttaa väärin

  Jos tarkoituksesi on luoda yhteys toiseen ihmiseen ja kannatella vaikeuden keskellä, on monta tapaa, miten hyvää tarkoittava kommunikointi voi mennä pieleen. Seuraavaksi listaan yleisimmät esteet empaattisen kohtaamisen syntymiselle. Kuvitellaan, että ystäväsi…

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

  Läheisesi sanoo ohimennen jotain ja yhtäkkiä huomaat että rintaasi puristaa ja sulkeudut. Et vaikuta kimpaantuneelta, mutta olet välinpitämätön ja kylmä. Tämä on yksi reagointitapa tilanteeseen, jolloin johonkin sinun kipukohtaasi on osuttu. Häpeään ja…

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Kaksi eniten toisiinsa sekoitettua sosiaalista tunnetilaa ovat syyllisyys ja häpeä. Mitä väliä? Toinen on yhteydessä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, toinen vastuullisuuteen ja hyviin sosiaalisiin taitoihin. Häpeä on vahvasti yhteydessä masentuneisuuteen,…

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

“Ole tasapainoisesti rakastava kumppani, hoivaava äiti, menestyvä yrittäjä, maaginen rakastaja, auttava ystävä, huippu-urheilija, tietoinen-joogi. Näin vähintään. Liiku enemmän, syö paremmin, tee isommin ja suhdeudu syvemmin.” Pyrkimyksessä tasapainoon olemme aina…

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Aloitan sitten kun minulla on koulut käyty. Sitten kun lapset on koulussa, lähtenyt kotoa. Aloitan sen videoblogin kun olen laihtunut 5kg. Alan ottamaan kuvia, sitten kun minulla on oikeanlainen kamera. Sitten kun olen käynyt vielä nuo kaksi kurssia. Tiedätkö mitä….

Täydellisyyden kahdet kasvot

Täydellisyyden kahdet kasvot

Tänä keväänä ystäväni palautti gradunsa, jonka työstämiseen oli kulunut viisi vuotta. Viisi vuotta? Saatat kysyä, oliko hän tehnyt samaan aikaan töitä tai muita opintoja. Kenties hän ei ole kovinkaan aikaansaava? Jyväskylän yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan…

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Vaatii uskomatonta rohkeutta haudata asia, joka on edustanut kaikkea sitä, mitä haluaa saada aikaan maailmassa. Jolle on antanut sielunsa, voimansa ja aikansa, ja sitten vielä vähän lisää. Pettymys itseen. Häpeä. Sekaannus, hämmennys, kiukku, joka kenties…

Voimmeko enää puhua työstä?

Voimmeko enää puhua työstä?

Havahduin siihen, että suunnittelin illalla innoissani uutta valmennuskokonaisuutta ja ystäväni tuli kysymään minulta huolestuneena, “Vieläkö teet töitä näin myöhään?” “Töitä?” – niin, kaipa minä tein töitä. Kysymys kuulosti korvaani oudolta. Ikään kuin indikoi, että…