Intohimon etsiminen on yksi aikamme ahdistavimpia elämänohjeita

Intohimon etsiminen on yksi aikamme ahdistavimpia elämänohjeita

marras 6, 2016

”Sen kun vaan seuraat intohimoasi!” Upea neuvo, jos olet palavan innostunut yhdestä asiasta ja tiedät tasan tarkkaan, mikä on sydämesi kutsumus. Tai kuulut niihin pariin prosenttiin ihmisistä, jotka ilmoittavat jo tarhassa rupeavansa palomiehiksi tai kirjakaupan myyjiksi. Kulttuurimme ihannoi ihmisiä, jotka ovat saavuttaneet valtavan määrän asioita nuorella iällä, antaneet koko elämänsä yhdelle asialle ja tehneet jotain suureellista (ajattele Steve Jobs, Elon Musk, Arianna Huffington ja kumppanit). Tarkoitukseni ei missään nimessä ole vähätellä ihmisiä, jotka tekevät rakastamaansa asiaa täydellä höyryllä. He inspiroivat jokaista ympärillään olevaa ihmistä ja antavat muille luvan toteuttaa omia unelmiaan. Nämä ihmiset ovat huikeita. Heissä on taikapölyä, ja tarvitsemme heitä kaikessa loistossaan.

Tämä on kuitenkin vain yksi tapa olla.

Useimpia meistä kiinnostaa valtavan moni asia. Emme osaa päättää, mihin ryhtyisimme kunnolla, kun mikään ei kuitenkaan ole niin kovasti ylitse muiden. Tai sitten mikään ei ole erityisen mukavaa ja on lukossa siinä, ettei vain tiedä, mikä se oma juttu on. Kunhan elelee eteenpäin. Tunnemme huonoa omaatuntoa siitä, että meidän olisi vihdoin valittava se jokin yksi asia. Luemme kasapäin self-help-kirjoja. Tokihan sen intohimon siellä jossain on oltava, visusti piilossa lapsuuden traumojen alla tai ahdettuna nurkkaan epäonnistumisen pelosta. Kulutamme vuosia intohimomme etsimiseen. Piiskaamme itseämme siitä, että kutsumusta ei ole löytynyt. Häpeämme kiemurtelevaa ja epäjohdonmukaista polkuamme. ”Tähän ikään mennessä minun tulisi jo tietää kuka olen ja mitä haluan.”

Tarkastelin kiehtovimpia ihmisiä, joita tunnen, ja huomasin, ettei yksikään heistä ole kirkkaasti tiennyt, mitä tekevät elämällään. Heidän polkunsa ei missään nimessä ole ollut suoraviivainen. Ehkä siksi pidänkin heistä niin paljon. Näillä ihmisillä on sellaista syvää viisautta, jota vain rikas elämänkokemus voi antaa. Mutkitteleva polku tuo viisaat silmät. Läpitunkevan ymmärtäväisen katseen, josta tuomitsevuus on riisuttu vuosia sitten.

Ihmiset, jotka ovat oman aikansa jossain ja jatkavat sitten matkaansa toisaalla, ruokkivat luovuutta ja uusia ideoita. ”Opiskelin markkinointia, mutta kiinnostuinkin meribiologiasta. Sitten olin töissä laivalla, kunnes muutin Kuubaan. Nyt asun Islannissa ja kirjoitan artikkeleja maahanmuutosta.” Uudet ideat syntyvät eri alojen rajapinnoilla. Uskon, että tällaiset ihmiset ovat välttämätön osa systeemiä, joka kehittyy eteenpäin. Kuin mehiläisiä, jotka pölyttävät ja mahdollistavat uuden syntymisen, he tuovat viisautensa kokonaan toisesta kontekstista eri yhteyteen ja ravistelevat sen olettamuksia. Samalla he tulevat luoneeksi siltoja eri ajattelutapojen ja eri taustaisten ihmisten välille.

Intohimo on valtava sana. Sitä on vaikea löytää perus keskiviikkona, kun tiskiallas on täynnä, unohdit pyykit koneeseen ja jääkaapissa on hieman nahistunut puolikas kurkku ja voipaketti. Uteliaisuus riittää. Mistä voisin tänään olla utelias? Voisinko tarkastella tätä hiukan pidemmälle tänään? Voisinko seurata uteliaisuuttani ja katsoa, mihin se minut johdattaa? Sinun ei tarvitse löytää yhtä asiaa, jota teet koko elämäsi. Mikä on seuraava asia, joka voisi olla kiinnostava? Koko elämänpolun kartoittaminen etukäteen on paitsi mahdotonta, myös äärimmäisen kuihduttavaa.

Intohimossa ei ole mitään vikaa. Jos sinulla on intohimo johonkin anna koko sydämesi sille. Me kaikki tarvitsemme sitä. Ja kaikille teille rakkaille ikuisille etsijöille ja elämän ihmettelijöille, voitte hyvillä mielin päästää irti syyllisyydestä. Arvosta monimuotoisuuttasi. Kaikkea mitä olet. Siinä on taikaa. Maailma tarvitsee ihmisiä, joissa on elämää.

Kirjoituksen teemaa on innoittanut kirjailija Elizabeth Gilbertin kirja Big Magic (2015).


0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Itsetuntoa pidetään psyykkisen hyvinvoinnin kulmakivenä. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hyvä itsetunto ei johda koulu- tai työmenestykseen, eikä huono itsetunto väkivaltaiseen käyttäytymiseen, huumeiden käyttöön tai tupakointiin nuorella iällä*. Tämä ei…

4+1 tapaa lohduttaa väärin

4+1 tapaa lohduttaa väärin

  Jos tarkoituksesi on luoda yhteys toiseen ihmiseen ja kannatella vaikeuden keskellä, on monta tapaa, miten hyvää tarkoittava kommunikointi voi mennä pieleen. Seuraavaksi listaan yleisimmät esteet empaattisen kohtaamisen syntymiselle. Kuvitellaan, että ystäväsi…

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

  Läheisesi sanoo ohimennen jotain ja yhtäkkiä huomaat että rintaasi puristaa ja sulkeudut. Et vaikuta kimpaantuneelta, mutta olet välinpitämätön ja kylmä. Tämä on yksi reagointitapa tilanteeseen, jolloin johonkin sinun kipukohtaasi on osuttu. Häpeään ja…

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Kaksi eniten toisiinsa sekoitettua sosiaalista tunnetilaa ovat syyllisyys ja häpeä. Mitä väliä? Toinen on yhteydessä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, toinen vastuullisuuteen ja hyviin sosiaalisiin taitoihin. Häpeä on vahvasti yhteydessä masentuneisuuteen,…

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

“Ole tasapainoisesti rakastava kumppani, hoivaava äiti, menestyvä yrittäjä, maaginen rakastaja, auttava ystävä, huippu-urheilija, tietoinen-joogi. Näin vähintään. Liiku enemmän, syö paremmin, tee isommin ja suhdeudu syvemmin.” Pyrkimyksessä tasapainoon olemme aina…

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Aloitan sitten kun minulla on koulut käyty. Sitten kun lapset on koulussa, lähtenyt kotoa. Aloitan sen videoblogin kun olen laihtunut 5kg. Alan ottamaan kuvia, sitten kun minulla on oikeanlainen kamera. Sitten kun olen käynyt vielä nuo kaksi kurssia. Tiedätkö mitä….

Hyväosaisen syyllisyys

Hyväosaisen syyllisyys

Koin pitkään syyllisyyttä siitä, että minulla on asiat niin hyvin. Miksi minä sain syntyä turvalliseen perheeseen, kun naapurissani joku kokee päivittäin väkivaltaa? Miksi minä synnyin maahan, jossa minun ei tarvitse pelätä henkeni puolesta, kun joku toinen herää…

Täydellisyyden kahdet kasvot

Täydellisyyden kahdet kasvot

Tänä keväänä ystäväni palautti gradunsa, jonka työstämiseen oli kulunut viisi vuotta. Viisi vuotta? Saatat kysyä, oliko hän tehnyt samaan aikaan töitä tai muita opintoja. Kenties hän ei ole kovinkaan aikaansaava? Jyväskylän yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan…

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Vaatii uskomatonta rohkeutta haudata asia, joka on edustanut kaikkea sitä, mitä haluaa saada aikaan maailmassa. Jolle on antanut sielunsa, voimansa ja aikansa, ja sitten vielä vähän lisää. Pettymys itseen. Häpeä. Sekaannus, hämmennys, kiukku, joka kenties…

Voimmeko enää puhua työstä?

Voimmeko enää puhua työstä?

Havahduin siihen, että suunnittelin illalla innoissani uutta valmennuskokonaisuutta ja ystäväni tuli kysymään minulta huolestuneena, “Vieläkö teet töitä näin myöhään?” “Töitä?” – niin, kaipa minä tein töitä. Kysymys kuulosti korvaani oudolta. Ikään kuin indikoi, että…