Voimmeko enää puhua työstä?

Voimmeko enää puhua työstä?

loka 28, 2016

Havahduin siihen, että suunnittelin illalla innoissani uutta valmennuskokonaisuutta ja ystäväni tuli kysymään minulta huolestuneena, “Vieläkö teet töitä näin myöhään?” “Töitä?” – niin, kaipa minä tein töitä. Kysymys kuulosti korvaani oudolta. Ikään kuin indikoi, että minun kuuluisi haluta tehdä jotain muuta sillä ajan hetkellä. Olin niin uppoutunut touhuihini, etten ollut huomannut ajankulkua. En olisi siinä tehdessäni ollut mieluummin missään muualla. En useinkaan osaa erottaa, mikä on työtä ja mikä vapaa aikaa, koska tekisin sitä, mitä teen, joka tapauksessa. Koska rakastan sitä. Kun luen minua kiinnostavia artikkeleja tai kirjoja, joiden oivalluksia käytän seuraavassa valmennuksessani, olenko töissä vai vapaalla?

Puhutaan work-life balance:sta ja tasapainon löytämisestä. Mielestäni termi on kammottava.Työ on niin erkaantunut elinvoimasta, että se on erotettava muusta elämästä.

Työ sananakin kuulostaa raskaalta. Puurtamiselta ja hampaat irvessä tahkoamiselta. Merryam Webster -sanakirjan mukaan sana work on aktiviteetti, jonka toteutat toistuvasti erityisesti ansaitaksesi rahaa. Ranskan travail ja espanjan trabajo tulevat latinan kielen sanasta trepaliare – kiduttaa, aiheuttaa kipua tai tuskaa. Saksanarbeite ja ruotsin arbete viittaa ponnisteluun, vaikeuteen ja kärsimykseen. Slaavilainen Rabota (josta juontuu myös sana “robotti”) viittaa pakkoon ja maaorjuuteen.

Työn määritelmä on vanhentunut.

Tulevaisuudessa kaikkien ei välttämättä edes tarvitse tehdä työtä sen nykyisessä merkityksessä. Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava korostaa työn ja toimeentulon erkanevan toisistaan tulevaisuudessa. Hän uskoo, että ihmisille aletaan maksaa perustuloa tai kansalaispalkkaa. Rutiinityö kyetään automatisoimaan ja ihmiselle jää sellainen toiminta, jossa olemme parhaillamme; luova ongelmanratkaisu, eettinen päätöksenteko ja inhimillinen vuorovaikutus. Suurinta osaa siitä, mitä puuhailemme tulevaisuudessa, ei ole vielä keksitty. Mitä siis tarkoitamme työllä? Aivotutkija Katri Saarikiven mukaan työ voitaisiin määritellä uudelleen älykkääksi tekemiseksi. Jatkaisin määritelmää vielä;

Työ on yhteisen hyvän edistämistä älykkäällä toiminnalla.

Työn teko ei toki aina ole innostunutta uppoutumista. Innostuksen rinnalle tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Sitkeyttä jaksaa eteenpäin silloin, kun alkuinnostus on loppunut ja usean vuoden projekti olisi saatettava maaliin. Pennsylvanian yliopiston psykologian professori Angela Duckworth on tutkinut sinnikkyyttä (grit) akateemisen ja työelämän menestyksen selittäjänä. Näyttäisi siltä, että sinnikkyys ennustaa menestystä standardoiduissa kokeissa itsenäisenä tekijänä silloinkin, kun lahjakkuus on kontrolloitu. Duckworth määrittelee sinnikkyyden periksiantamattomuutena ja kiinnostuksen pysymisenä yhdessä asiassa. Uusimman meta-analyysin (Crede ym. 2016) mukaan sinnikkyydessä nimenomaan periksiantamattomuus näyttäisi olevan selittävä tekijä, eikä niinkään kiinnostuksen säilyminen. Periksiantamattomuus on tavoitteissa pysymistä ei vain tänään ja ensi viikolla, vaan vuosienkin päästä. Haasteisiin suuntautumista maratoonarin asenteella.

Mutta jotta voimme olla sitkeitä, meidän on koettava merkitykselliseksi se, mitä olemme tekemässä.

Ero on siinä, että jaksat jatkaa, vaikka jäljellä on enää tylsät raportit, koska sillä mitä teet, on merkitystä sekä sinulle että muille ihmisille ympärilläsi. Elämäntyytyväisyys kumpuaa tavallisesta arjesta silloin, kun teet ihan tavallisia asioita, mutta sillä tavoin, että sillä on sinulle merkitystä. Haluan olla mukana luomassa maailmaa, jossa jokainen herää aamulla ja tekee päivän aikana asioita, jotka kokevat merkitykselliseksi, sellaisten ihmisten kanssa, joilla on sama unelma. Tätä minä haluan kutsua työksi.0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Ainoa tapa rakentaa vahva itsetunto, pysyvästi.

Itsetuntoa pidetään psyykkisen hyvinvoinnin kulmakivenä. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hyvä itsetunto ei johda koulu- tai työmenestykseen, eikä huono itsetunto väkivaltaiseen käyttäytymiseen, huumeiden käyttöön tai tupakointiin nuorella iällä*. Tämä ei…

4+1 tapaa lohduttaa väärin

4+1 tapaa lohduttaa väärin

  Jos tarkoituksesi on luoda yhteys toiseen ihmiseen ja kannatella vaikeuden keskellä, on monta tapaa, miten hyvää tarkoittava kommunikointi voi mennä pieleen. Seuraavaksi listaan yleisimmät esteet empaattisen kohtaamisen syntymiselle. Kuvitellaan, että ystäväsi…

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

Yleisin este riitojen ratkeamiselle

  Läheisesi sanoo ohimennen jotain ja yhtäkkiä huomaat että rintaasi puristaa ja sulkeudut. Et vaikuta kimpaantuneelta, mutta olet välinpitämätön ja kylmä. Tämä on yksi reagointitapa tilanteeseen, jolloin johonkin sinun kipukohtaasi on osuttu. Häpeään ja…

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Mitä häpeäsi kertoo sinusta?

Kaksi eniten toisiinsa sekoitettua sosiaalista tunnetilaa ovat syyllisyys ja häpeä. Mitä väliä? Toinen on yhteydessä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, toinen vastuullisuuteen ja hyviin sosiaalisiin taitoihin. Häpeä on vahvasti yhteydessä masentuneisuuteen,…

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

Tasapainoiseen elämään pyrkiminen tappaa

“Ole tasapainoisesti rakastava kumppani, hoivaava äiti, menestyvä yrittäjä, maaginen rakastaja, auttava ystävä, huippu-urheilija, tietoinen-joogi. Näin vähintään. Liiku enemmän, syö paremmin, tee isommin ja suhdeudu syvemmin.” Pyrkimyksessä tasapainoon olemme aina…

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Optimismi ilman toimintaa on haihattelua

Aloitan sitten kun minulla on koulut käyty. Sitten kun lapset on koulussa, lähtenyt kotoa. Aloitan sen videoblogin kun olen laihtunut 5kg. Alan ottamaan kuvia, sitten kun minulla on oikeanlainen kamera. Sitten kun olen käynyt vielä nuo kaksi kurssia. Tiedätkö mitä….

Hyväosaisen syyllisyys

Hyväosaisen syyllisyys

Koin pitkään syyllisyyttä siitä, että minulla on asiat niin hyvin. Miksi minä sain syntyä turvalliseen perheeseen, kun naapurissani joku kokee päivittäin väkivaltaa? Miksi minä synnyin maahan, jossa minun ei tarvitse pelätä henkeni puolesta, kun joku toinen herää…

Täydellisyyden kahdet kasvot

Täydellisyyden kahdet kasvot

Tänä keväänä ystäväni palautti gradunsa, jonka työstämiseen oli kulunut viisi vuotta. Viisi vuotta? Saatat kysyä, oliko hän tehnyt samaan aikaan töitä tai muita opintoja. Kenties hän ei ole kovinkaan aikaansaava? Jyväskylän yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan…

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Mitä jokaisen tulisi tietää epäonnistumisesta

Vaatii uskomatonta rohkeutta haudata asia, joka on edustanut kaikkea sitä, mitä haluaa saada aikaan maailmassa. Jolle on antanut sielunsa, voimansa ja aikansa, ja sitten vielä vähän lisää. Pettymys itseen. Häpeä. Sekaannus, hämmennys, kiukku, joka kenties…